ELRE Talks & Aivoystävällinen palaute 22.1.2025
Arto konkretisoi palautteen saamisen kokemusta kiinnostavin esimerkein. Tutkimusotoksessa vain 5% annetusta palautteesta on saanut aikaan halutun lopputuloksen. Palautetilanne aiheuttaa helposti reaktion, jossa sulkeudumme ja aivomme koittavat vain etsiä tietä ulos tilanteesta. Moni meistä haluaa oppia uutta, mutta harva haluaa toisten opettavan.
Milloin ihminen sitten on valmis sisäistämään saamaansa palautetta ja milloin palaute oikeasti vaikuttaa? Pyytäessämme itse aktiivisesti palautetta olemme virittyneet ottamaan sitä vastaan ja tällöin myös palautteen antajan kokemus tilanteesta on huomattavasti vähemmän kuormittava.
Miten aikaansaada enemmän palautetta aiheuttamatta uhkana koettuja reaktioita? Pyydä tarkoin kohdennettua palautetta, vahvista palautteella vahvuuksia ja tee palautetilanteesta keskusteleva ja eteenpäin katsova – ainakin näillä Arton kuvaamilla konkreettisilla toimilla palautetta on mahdollista saada ja antaa siten, että se vie asioita eteenpäin.
Mielenkiintoisesta aiheesta lisää NeuroLeadership Institute ja Arto Miekkavaara.
Aina kannattaa kysyä ja parhaassa tapauksessa kysymykseen saa myös vastauksen. Arto Miekkavaara oli mukana ELREn paneelissa Kiinteistöalan Vuosiseminaarissa marraskuussa 2024 ja keskustelussa hän nosti esiin hämmentävän tiedon: aivotutkimusten valossa pyytämättä annettu palaute ei toimi. Kun palautteen antaminen ja saaminen on kuitenkin olennaisesti osa työelämää ja ihmisten johtamista, niin millainen palaute toimii ja miten toimivaa palautetta voi oppia antamaan?
ELRE kutsui Arton kertomaan aiheesta lisää. Katariina Penttinen raportoi:
Aivoystävällinen palaute – mitä se on, miten sitä annetaan ja miten sitä kannattaa pyytää? Tämän aiheen tiimoilta pidettiin vuoden 2025 ensimmäinen hashtag#ElreTalks -tapahtuma 22.1. Avance Attorneysn toimistolla.
Arto Miekkavaara, NeuroLeadership Institute nosti esiin hyvin primäärejä toimintamalleja, joiden pohjalta aivomme on vuosituhansien ajan koulittu toimimaan. Nämä käyttäytymiseemme ja kokemuksiimme vahvasti liittyvät aivojen toimintaperiaatteet tunnistamalla voidaan paremmin ymmärtää käytöstämme ja luoda sellaista ympäristöä, jossa palautetta halutaan saada ja sitä osataan myös antaa.